Main Campus Redevelopment introduction by Mrs Chrissy Gamble

Our School
Main Campus Redevelopment

A significant moment in the School’s history creating wonderful benefits to students, families and staff.

As a School, our aim is to contribute to all aspects of a child’s development, in order to prepare them for participation in contemporary Australian society. In order to meet our aspirations, it is essential that we constantly strive to improve all aspects of school life. We know that the world is changing and that educational and learning environments need reflect these changes. In essence, the world is changing and so must we. We know that schools need to have physical spaces that enable children to learn and grow in new and exciting ways. In knowing this, it is essential that we ensure we are on the cutting edge of future, forward thinking, creating learning spaces that enable great minds to grow. We must also ensure that all designs for future spaces at Christ Church Grammar School are developed on the premise that we seek to maximise learning outcomes, care and attention to the individual. As we move forward as a community, we are very serious about ensuring we seek to live our Vision, Mission and Values, on a daily basis. This building project is one such example of how we are putting our vision into action!


Some of the key benefits to students, families and staff are:

Library - Ground Floor:

Library as a vibrant hub with areas for group discussions and project work as well as quiet reading, meeting rooms and offices for use by both staff and students

Learning Studios:

One at lower ground and one on the first floor. Each area caters for a whole year level with three home rooms, adjoining breakout spaces and gathering space for the whole year level.

Visual Art Centre:

New Art studio which opens to glazed sculpture courtyard for woodwork and stonework

Science Laboratory:

New facility for the School with age-appropriate technical equipment

External Areas:
  • Full sized Multi-Use Games Area [MUGA]
  • West face of Hall opened up
  • Green wall with plantings that change with the seasons
  • Display boxes within walls of Library to provide changing displays of current areas of exploration – enticement and engagement of children as they move through the School.
Environmentally Sustainable Design:
  • North-south orientation of building allows for ideal passive design approach to thermal control
  • Extensive glazing for natural light and ventilation
  • Sunshading to screen summer sun whilst letting winter sun in.
Underground Carpark and Storage Areas
  • 14 underground car spaces for School staff and Parish use [weekends]
  • Maintenance storage spaces
Construction Management Planning

During the works, the safety and comfort of the children, staff and families will be our utmost priority. Plans are in place for managing the temporary relocation of some of our teaching and learning spaces and communal areas.

Works to Commence in 2016

We expect these works to commence in late 2016.  We will also be refurbishing our Main Reception and office areas over the Christmas break to make our Reception area more welcoming and efficient.  Another discrete project will be undertaken to widen the driveway entry to the School before the start of the 2017 academic year.

We are confident that the final result will be an outstanding improvement on our current provisions, enabling us to move forward as a community in facilities that more aptly match our aspirational vision.